Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povaha Barzoje

Zváštností tohoto plemene je, že velmi rychle přejdou ze vzrušení do klidu a naopak. Barzoj všeobecně zdrženlivý, ale při správném zacházení a správné výchově, je to velmi něžný a milující pes. Jeho aristokratský původ zabraňuje tomu, aby se samovolně zapojoval do rvaček mezi psy. Ipřesto, že je barzoj velmi přátelský a komunikativní pes, společnost cizích lidí nevyhledává. Kontak s cizím psem probíhá různě. Dle toho, jak často se barzoj mezi cizími pohybuje. Barzoj byl v minulosti používán k lovu vlků, tedy je dobré barzoje do společnosti ostatních psů vodit co nejvíce již od mládí, aby v dospělosti ostatní psy nevnímal jako kořist. Pakliže je v tomto směru správně socializován, je nekonfliktní, nicméně pokud je napaden, jedná rychle a tvrdě. Mimořádně zajímavé, až úsměvné je, sledovat chování barzoje vůči agresivnímu jedinci. Pohrdá jím až do té doby, kdy je situace neúnosná.Pokud je nutné zakročit, udělá to barzoj svým tipycky aristokratským a půvabným způsobem. Zkrátka a dobře dá psu najevo, že jeho chování a vůbec jeho přítomnost, je nežádoucí a to i bez použití zvukového efektu či přímo zubů.


Své přání či nesouhlas nedávají najevo štěkáním. V tomto směru jsou to velmi tichá stvoření. Slyšet barzoje štěkat je všeobecně -malý- zázrak.


Ten, kdo byl tímto plemenm očarován, a pořídí si ho domů, musí počítat s tím, že barzoj s velkou oblibou okupuje gauč a rodina, toužící se dívat na televizi je odkázána na židle či posezení na koberci :o) Při venčení ve špatném počasí se barzoj zprvu zastaví na samém prahu domu, zkontroluje kde je jaká louže či bahno a celé to obejde velkým obloukem, poté si zkontrouluje všechny čtyři tlapky, zda nebyl ušpiněn... Barzoj je schopen v nelibém počasí kategoricky odmítat jakoukoli procházku. Pokud je počasí dle jeho gusta, naopak má majitel -problém- přemluvit ho k návratu domů. Protestně se ke směru svého bydliště otáčí zády a odchází opačným směrem. Barzoj svému majiteli neuteče, naopak se zastaví a počká, až vám dojde, že se ještě vracet nehodlá. Při lovu náhodného zajíce či při závodech je barzoj schopen lovit do úmoru. Bahno, déšť či unavené tlapky jsou odsunuty -na druhou kolej- a nedají si pokoj, dokud se jim zajíc neztatí z dohledu či nedoběhnou do cíle. Doma připomínají život největšího lenocha, tedy veget a relax... Do příštího lovu...